Magamról

Feltöltés éve: 2015

1987-ben születtem Budapesten, erős zsidó identitású, de nem vallásos családba. Elsősorban a nagyszülők hatására évente két ünnepet megtartottunk családilag: a Peszáchot (széder estét) és a Jom Kipurt.

Iskolás koromtól kezdve szembe kellett néznem azzal a nehézséggel, hogy a humán és reál tárgyak egyaránt motiváltak. Mindmáig nem tudtam magamat egyik skatulyába sem berakni. Reál téren a programozásban, humán téren a zenékben, dalokban kerestem az utamat. Báruch Hásém, hála a Teremtőnek, hogy a Tórában és a zsidó vallásos életmódban olyan útra leltem, amiben ez a kettő nem számít ellentmondásnak, ugyanakkor korábbi érdeklődéseimet is megőrizhetem.

Az egyetemi éveim alatt fordult érdeklődésem őseim hagyománya felé. Harmadéves matematikusként iratkoztam be a rabbiképző kántor szakára, majd a Páva utcai zsinagóga kántora voltam 2010 és 2014 között. Onnantól kezdve az ortodox hitközség tagja vagyok. A matematikus diploma (BME) megszerzése óta fizika szakon (ELTE) doktorálok (témaköröm: hálózattudomány, adattudomány). Talmudi tanulmányokat Budapesten a Lativ Kolelben folytattam 2012 és 2017 között, majd 9 hónapot töltöttem Jeruzsálemben, az Or Száméách jesivában. 2018. nyara óta vagyok a berlini ortodox rabbiképző hallgatója.

Megtekintések száma: 870