Magamról

1987-ben születtem Budapesten, erős zsidó identitású, de nem vallásos családba. Elsősorban a nagyszülők hatására évente két ünnepet megtartottunk családilag: a Peszáchot (széder estét) és a Jom Kipurt.

Iskolás koromtól kezdve szembe kellett néznem azzal a nehézséggel, hogy a humán és reál tárgyak egyaránt motiváltak. Mindmáig nem tudtam magamat egyik skatulyába sem berakni. Reál téren a programozásban, humán téren a zenékben, dalokban kerestem az utamat. Báruch Hásém, hála a Teremtőnek, hogy a Tórában és a zsidó vallásos életmódban olyan útra leltem, amiben ez a kettő nem számít ellentmondásnak, ugyanakkor korábbi érdeklődéseimet is megőrizhetem.

Az egyetemi éveim alatt fordult érdeklődésem őseim hagyománya felé. Harmadéves matematikusként iratkoztam be a rabbiképző kántor szakára, majd a Páva utcai zsinagógában előimádkoztam 2010 és 2014 között. Azóta a Kazinczy utcai ortodox zsinagógában imádkozom naponta, hétköznap délelőtt és délután pedig a Lativ Kolelben tanulok Domán Sijével. 2012 óta a reggeli ima előtt chevrutában (párban) tanulok Ráv Keletivel, Zeév Paskesszal, a legutóbbi időben pedig Hegedűs Pállal. A matematikus szak befejezése óta PhD tanulmányokat folytatok az ELTE Fizika Intézetében, hálózatkutatás témájában.

Feleségemmel, Eszter Leával, 2011 óta azon vagyunk, hogy egy autentikus zsidó otthont építsünk fel. Az az álmunk, hogy tartalmas, vallásos, fiatalos közösség aktív részeként működhessünk a jövőben Magyarországon.

Megtekintések száma: 632