Mestereim

Lehetetlenség mindenkit felsorolni, aki segített a tanulásomban. Igyekeztem olyan listát összeállítani, ami más érdeklődők hasznára is válhat, akik az interneten, ill. Magyarországon keresik a tanulási lehetőségeket.

Rabbi Amnon Yitzhak


A szefárd világ egyik legnépszerűbb rabbija, előadásai Izraelben stadionokat töltenek meg. Különlegessége, hogy úgy tudja közelebb hozni a vallásos életmódtól távol és közel állókat egyaránt, hogy közben gyakran kemény, őszinte szavakkal fogalmaz. Előadásaiban érzékletes példáival szinte kitapinthatóvá teszi a gyakran elvont, filozófiai fogalmakat. Szervezete tömegeket mozgat meg, ugyanakkor mégsem jelent ez kompromisszumot az igényesség rovására. A YouTube-on és a shofar.tv oldalon találhatóak a tanításai, utóbbi szervezetének honlapja is egyben, sok más hasznos információval ellátva.

Rabbi Bentzion Shafier

olsoncorp_0495 (1)
A Choféc Cháim jesivában tanult, Rabbi Henoch Leibowitz vezetése alatt, akinek tanításait, magával ragadó „blatt siurjának” hangulatát gyakran idézi. Iskolai vallástanárként dolgozott éveken keresztül, míg Rabbi Leibowitz, a mestere fel nem kérte, hogy alapítson egy szervezetet jesivát végzett vallásos emberek számára, hogy a lelkesedés, a tóratanulás szeretete és hétköznapi fontossága életük későbbi szakaszában is megmaradjon. Tanításaiban mindig egyetlen kérdést bont ki és jár körbe, mai példákkal illusztrálva: „A talmudi bölcsek minden mondásának van egy mélysége.” Nemrégiben dolgozta ki a Marriage Seminar-t, egy 12 részes ingyen letölthető házassági tanácsadót az otthon békéjének őrzésére. Több könyvet adott ki, melyben a hetiszakaszokhoz kapcsolódóan mutatja be tanításait. Előadásai ingyenesen letölthetőek a www.theshmuz.com oldalon.

Rabbi Dovid Gottlieb

olsoncorp_0495 (1)
A filozófiai logika professzoraként dolgozott a baltimore-i John Hopkins Egyetemen. A vallással fiatalon ismerkedett meg közelebbről, egyetemi évei alatt. Rengeteget tanult Joseph B. Soloveitchik-től, aki a filozófiai érdeklődésű fiatalok számára hozta közel a Tóra világát, valamint a bostoni rebbétől. Ma a jeruzsálemi Or Száméách jesivában tanít, ahol elsősorban a nem vallásos családba született, később vallásossá lett fiatalokat várják, akik a Tóra mélységei iránt érdeklődnek. Előadásaiban körbejárja azokat a témákat, amik a modern, gondolkodó emberben gyakran felmerülnek (pl. evolúció, az univerzum kora, a vallások és tudomány viszonya, stb.). Tagolt, közérthető stílusával mindenki számára elérhetővé teszi a magas, összetett fogalmakat. Előadásai megtalálhatóak saját honlapján (dovidgottlieb.com), valamint a www.torahanytime.com oldalon.

Rabbi Eli Mansour

olsoncorp_0495 (1)
1968-ban született, Amerikában és Izraelben tanult. Egy szefárd közösség rabbija, sokfelé keresettek az előadásai, nagy tudását meleg szívvel és nagy szeretettel adja át. Naponta 5-6 előadást is megtart, melyek mindegyike felkerül számos weboldalainak egyikére (www.dailyhalacha.com, www.dailygemara.com , www.learntorah.com, www.dailytehillim.com , www.mishnaberura.com , www.dailychok.com , www.peleyoetz.com). Sokszor színesíti az eredeti szöveget kapcsolódó háttértörténetekkel, inspiráló gondolatokkal, tanításokkal. A tanulás élményét élővé teszik a hangfelvételek, melyeken a közösség reakciója, nevetése gyakran hallható.

Rabbi Itamar Schwartz

olsoncorp_0495 (1)
Személyéről keveset tudunk, könyvein leggyakrabban a neve sem szerepel. Fiatal izraeli rabbi, aki egyedi módon integrálja a zsidóság különböző ágaiból származó erkölcsi tanításokat. Könyvei a legnagyobbak ajánlásával jelennek meg. Előadásai eredetiben és több nyelvre lefordítva megtalálhatóak weboldalán (bilvavi.net). Az emberi élet legnagyobb feladatainak praktikus megoldásaira ad receptet. A két fő feladat: megismerni önmagunkat és a Teremtőt. A nagysághoz az út apró cselekedeteken, gyakorlatokon keresztül vezet. A gyakorlatnak a szívet kell átformálnia, innen fő művének címe: Bilvávi Miskán Evne (A szívemben egy szentélyt építek).

Ráv Keleti Dávid

olsoncorp_0495 (1)Magyarországon született, 8 éves volt, amikor családja kivándorolt Izraelbe. Több jesivába is járt, többek között a nagyhírű Mir jesivába, Jeruzsálemben. Évekig maga is jesivában tanított. A generáció egyik nagyjától, Ráv Eljásivtól kért személyes tanácsot, melynek hatására visszajött Magyarországra, hogy olyan Tóratanulási lehetőséget nyújtson az itt élőknek, amire egyébként nem lenne módjuk. Szervezetében, a Lativban (www.lativ.hu) autentikus hangulatú szombati és ünnepi rendezvényeket szervez, külföldi vallásos közösségeket látogatunk és ismerünk meg belülről, és természetesen, tanulunk, ki-ki energiái, elkötelezettsége szerint, heti 2 órától napi 8 óráig terjedő skálán.

 

Rabbi Netanel Frankenthal

olsoncorp_0495 (1)
A jeruzsálemi Machon Meir szervezet tanára, többek között Ráv Dovid Feinsteintől (Ráv Mose Feinstein fiától) tanult. A legkülönbözőbb témákban tartott előadásainak gyűjteménye elérhető a torahforme.org című weboldalán. Intézményükben különös hangsúlyt kapnak azok a tanulók, akik nem vallásos háttérből érkeznek, előadásaiban igyekszik hasznos jótanácsokkal és élettapasztalattal ellátni őket az élet minden területén. Különösen nagy haszonnal követtem a zsidó család témájában tartott előadásait, melyben eleinte a siduchról, azaz párkeresésről, majd a zsidó otthonról, családi békéről tanított.

Rabbi Nissan Kaplan

olsoncorp_0495 (1)
A nagy múltra visszatekintő jeruzsálemi Mir jesiva angol előadásainak egyik vezető előadója, a gateshead-i ros jesiva veje. A Talmud mélységeit feltáró “litvis” iskola évszázados hagyományainak folytatója. Az oktatási programnak megfelelően a talmudi előadások mellett halacha, hetiszakasz és muszár témákban is tanít. Rögzített előadásainak felvételei (sokszor jegyzetekkel és forrásokkal) megtalálhatóak a ravkaplan.dafyomireview.com oldalon.

Rabbi Pinches Friedman

olsoncorp_0495 (1)
A belzi rebbe chevrutája (tanulópárja), a közkedvelt Shvilei Pinches (shvileipinches.com) hetiszakasz-magyarázatok készítője. Rabbi Friedman 2012-ben Magyarországon járt, és többek között a Lativ Kolelbe is ellátogatott. Személyes beszélgetésünk során felajánlotta és hangsúlyozta, hogy bármilyen kérdésem van, forduljak hozzá. Azóta több mint fontos 50 halachikus és életvezetési kérdésben nyújtott segítséget, emailen és Skype-on, annak ellenére, hogy elfoglalt, keresett előadó, szinte mindig perceken belül gyors és pontos válaszokkal segít.

Rabbi Shalom Rosner

olsoncorp_0495 (1)
Az amerikai Yeshiva University egyik kiemelkedő, fiatal előadója. Közérthető, egyszerű angolsággal vezet be a Tóra legkülönbözőbb területeibe. Előadásaiban rendszerint egy központi témához választ 5-7 hagyományos forrást, melyeket azután széles tudásának köszönhetően további háttérinformációkkal világít meg. Lendületes stílusának köszönhetően az előadások után az ember új energiával feltöltve érezheti magát. Én elsősorban a hetiszakaszokat magyarázó előadásait hallgattam, melyek az Orthodox Union holnapjáról (www.ou.org) érhetőek el.

 

Domán Sije

olsoncorp_0495 (1)
10 év izraeli tanulás után Ráv Keleti ajánlatára utazott haza feleségével és (akkor még) 2 gyerekével, hogy a Lativban (www.lativ.hu) segítse a szervezési, oktatási teendőket, valamint az újság, a Forrás szerkesztését. Az Izraelben töltött évek alatt sokféle helyen tanult, de talán a legnagyobb hatással Ráv Shlomo Wolbe volt rá, az Álé Sur című könyv szerzője, aki nemrégiben hunyt el. Ráv Wolbe a muszár és a Tóratanulás nagyja, sok évszázados hagyomány örököse, aki megfogalmazza a Tóra üzeneteit a ma generációjának. Számomra Domán Sije a “ráv muvhák”, a tanító, akinek tudásom nagy részét köszönhetem, ő vezetett be a Talmud tanulásának módszereibe, mindeközben gondoskodó figyelemmel követte és segítette tanácsaival, meglátásaival személyes ügyeimet, ahogyan minden más tanítványát is.

Megtekintések száma: 524