Vájésev – Az igaz emberek jutalma

Ebben a hetiszakaszban a testvérei eladják Józsefet jismaelita kereskedőknek, akiknek a tevéi mindenféle illatos fűszereket szállítanak. Rásinak feltűnik, hogy a Tóra részletesen leírja az általuk szállított termékeket (37:25). Így írja: „Miért részletezi az Írás, hogy miket vittek? Azért, hogy tudassa az igaz emberek jutalmát. Mert az arab kereskedők általában olajat és kátrányt visznek, amiknek rossz a szaga, de neki [Józsefnek] illatos fűszereket készített elő, hogy ne érje kár a rossz szag miatt.”

Mégis, József történetét olvasva nem biztos, hogy sokan kedvet kapnak ahhoz, hogy igaz emberek legyenek. Miután testvérei kútba dobták, eladták, Potifárné megleckéztette, a Fáraó börtönébe került, és ott raboskodott 9 évig. Mindehhez képest mi az igaz emberek jutalma, amiről Rási beszél? Hogy az odaúton illatos fűszereket szagolhatott?

Rási itt egy fontos tanulságot tanít nekünk, amit egész életünkben szemünk előtt tarthatunk. A rossz dolgok sosem önmagukért történnek, az Ö-való mindig irányítja a történéseket. József pontosan olyan megpróbáltatásokat kapott élete során, melyeket felhasználva azzá az emberré tudott fejlődni, aki lett. Az igaz emberek jutalma az, hogy az Ö-való időről-időre „összekacsint” velük. Az illatos fűszereket szállító szekéren József erre gondolhatott: ahogyan a kútból is megmenekültem, úgy itt sem vagyok egyedül.

Mert mi történt volna, hogyha ez a szekér is olajat és kátrányt szállít? Rási azt mondja, kár érhette volna Józsefet. Valószínűleg semmi különösebb baja nem lett volna tőle, nem lett volna kellemetlenebb semmivel, mint (a mi mércénkkel mérve) 1 hétig lázasan otthon feküdni. Ez a jele annak, ha az Ö-való jót cselekszik velünk: olyasvalamit kapunk, ami jó, de semmi szükség nincs rá, semmiféle hosszútávú célja nincs, egyszerűen csak megkapjuk, szeretetből.

Közeleg Chanuka ünnepe, amikor a zsidók seregei legyőzték az elnyomó görögöket, és újra vissza tudták állítani a Szentélyben a szolgálatot. Amikor visszamentek a Szentélybe, egy napra elegendő olajat találtak, ami csodálatos módon 8 napig égett – és éppen ennyi időre volt szükség ahhoz, hogy új, tiszta olajat tudjanak préselni. Ezért ünnepeljük ma Chanukát 8 napig. R. Chaim Shmuelevitz kérdezi, hogy miért az olajcsodán van a hangsúly, miért nem a csodálatos győzelmünkön a túlerőben lévő hadsereg felett?

Egy hasonlattal válaszol: egy család elveszített egy értékes gyémántot, amit nemzedékekkel ezelőtt örököltek. Mindenki nagyon szomorú, de a kisfiú megtalálja a gyémántot. Az apja örömében megcsókolja a gyermek fejét. Természetes, hogy mindenki számára különleges ez a nap, de mégis, a kisfiú számára egy különleges örömöt jelent apjának csókja. Minél kevésbé szükségszerű a jutalmazás, annál nagyobb a szeretet, amit kifejez. Így az Ö-való az olajcsodán keresztül üzente meg, hogy népével volt minden megpróbáltatás idején – fejezi be magyarázatát R. Chaim Shmuelevitz.

Köszönet a segítségért Domán Sijének