Az oldalról

Sok szeretettel köszöntelek a binjomin.hu oldalon! Az oldal célja, hogy lehetővé tegye a magyar nyelvű zsidóság számára a Tóra, a zsidó vallási tudományok online tanulását.

Hagyományunk egyik fontos pillére a közösségben való részvétel és a mesterrel, rabbival való személyes kapcsolat, ezért nem gondolom, hogy az internetet lehet kizárólagos forrásnak tekinteni. Viszont azt tapasztaltam a saját életemben, hogy tudásom egy jelentős részét az interneten szereztem meg (elsősorban angol nyelvű tanításokból). Így kötelességemnek érzem, hogy azt a lehetőséget, amit én megkaptam, másoknak is elérhetővé tegyem.

Oldalam egyfajta rendezett, állandóan bővülő tudástár, melybe nemcsak saját tanításaimat igyekszem feltölteni. Egy kis ízelítő a tanításokból és szintekből (folyamatos feltöltés alatt):

  • Tanulások hanganyaga, videói a Lativ Kolelből (www.lativ.hu)
  • Jom Ijun – tanulási napok, előadások felvételei az ortodoxia szervezésében
  • Misna tanulások, melyek a Kazinczy utcai zsinagóga reggeli imái után hangoznak el
  • Choféc Cháim könyvének rendszeres tanulása, imák egyszerű jelentése, melyet még a Páva utcai zsinagógában való működésem során vettem fel.
  • Korábbi cikkeim hetiszakaszok, ünnepek kapcsán, melyeket különböző zsidó folyóiratokba írtam az elmúlt évek során (Forrás, Új Élet, Vivászer Lánu, Kabbala)

Azt szeretném, hogy az oldalt böngészők időről-időre megtapasztalhassák a zsidóságban való fejlődés örömét, saját szintjüknek megfelelően újabb és újabb célokat tűzhessenek ki maguknak, járatosságot szerezzenek a tórai szövegek (Chumás, Misna, Gemárá, muszár, halacha) megértésében, és végül a Tóra eszköze lehessen számukra a szellemi fejlődésnek. A tanulás a zsidóságban sosem önmagáért való, hisszük, hogy a Tóra jót tesz a léleknek, nemesebb, önzetlenebb, figyelmesebb emberi lényekké válhatunk általa. Ha nem gondolnám, hogy jobb emberré lehetünk ezáltal, aligha foglalkoznék a témával. Az egésznek a kulcsa a rendszeresség, az elkötelezettség, a megfelelő program megtalálása, kiválasztása. Ahogy a Talmud mondja, az első kérdések egyike, amit az embernek az ebből a világból való távozása után feltesznek: „Rögzítettél időket a Tóra tanulására?”

Kezdők számára ajánlom az imáról, hetiszakaszról, zsidó gondolkodásmódról szóló videókat, haladók (elsősorban férfiak) számára a Daf Jomi, Gemárá ijun programokat, melyben a Talmud könyvei alapján haladunk. Aki rövid, napi rendszerességű tanulásokat szeretne a zsidó érzésvilág témájában, annak a Meszilát Jesárim tanulmányozását ajánlom.