Magamról

Megjelenések

Más médiákban, bemutatkozások

CV

1987-ben születtem Budapesten, erős zsidó identitású, de nem vallásos családba. Elsősorban a nagyszülők hatására évente két ünnepet megtartottunk családilag: a Peszáchot (széder estét) és a Jom Kipurt.

Iskolás koromtól kezdve szembe kellett néznem azzal a nehézséggel, hogy a humán és reál tárgyak egyaránt motiváltak. Mindmáig nem tudtam magamat egyik skatulyába sem berakni. Reál téren a programozásban, humán téren a zenékben, dalokban kerestem az utamat. Báruch Hásém, hála a Teremtőnek, hogy a Tórában és a zsidó vallásos életmódban olyan útra leltem, amiben ez a kettő nem számít ellentmondásnak, ugyanakkor korábbi érdeklődéseimet is megőrizhetem.

Diplomámat a BME matematika szakán 2010-ben, doktori fokozatomat fizikából (hálózattudományból) az ELTÉ-n, 2019-ben szereztem meg.

Az egyetemi éveim alatt fordult érdeklődésem őseim hagyománya felé. Harmadéves matematikusként iratkoztam be a rabbiképző kántor szakára, majd a Páva utcai zsinagóga kántora voltam 2010 és 2014 között. Ezt követően az ortodox hitközség tagjaként folytattam utamat.

Talmudi tanulmányokat Budapesten a Lativ Kolelben folytattam 2012 és 2017 között, majd 9 hónapot töltöttem Jeruzsálemben, az Or Száméách jesiva Bét Midrás programjában. 2018. nyarától 2023. januárjáig a berlini ortodox rabbiképző hallgatója voltam.

Jelenleg a Bét Jehuda Zsinagóga rabbija vagyok.