Herczog László emlékére

Herczog László, Jákov ben Slomo Jichok zc”l (született 1950. június 20-án, elhunyt 2014. július 18-án, 5774 Tammuz hó 21-én).

Újpesten született, édesapja Herczog Gyula zc”l (Slomo Jichok ben Jákov) a Chászám Szajfer pozsonyi jesivájában szerezte meg rabbidiplomáját (szmicháját), amit Akiva Szajfer, a nagy dinasztia harmadik leszármazottja írt alá. A család tisztelete Chászám Szajfer és hagyománya iránt talán innen eredeztethető. Édesanyja, Klein Klára (Miriam Rivka) zc”l és édesapja is Auschwitzban hagyták házastársaikat és gyermekeiket. Háború után második házasságukból született gyermekük, Herczog László.

Herczog László Reb Sáje Benedikt pesti jesivájában tanult és édesapja tanitotta lejnolni (Tóraolvasásra) és előimádkozni, amit közel 40 éven keresztül végzett hétköznap, sábesz és jantevkor. Fiatal korától kezdve a Dessewffy utcai templomba járt imádkozni és minden nap Daf Jomi tanulást tartott reggel és este az imádkozást követően.

1978-ban Londonban R’ Brudi Stern és Lord Jakabovics londoni főrabbitól kapott mohél diplomát, és ezáltal úgy Magyarországon, mint a környező országokban éveken keresztül az egyetlen mohél volt, aki több mint 300 briszt csinált újszülötteknek. 1979-ben házasodott, két lánya született, akik jelenleg New Yorkban élnek férjeikkel és gyermekeikkel.

Az 1980-as években a Skuleni Rabbi által alapitott Chesed LeAvrohom szervezet Talmud Tóráját vezette a Kazinczy utcai Orthodox Hitközség épületében, ahol 20-25 fiatal fiút és tanulni vágyó középkorosztályú férfit tanitott imádkozni, bár micvóra felkésziteni és a Sulchán Áruch törvényeire. Előimádkozói tudását örömmel adta át a következő generációnak, akik még jelen napig az ő dallamaival imádkoznak elő sábeszkor és jantevkor Budapest templomaiban.

Publikált R’ Chászám Szajfer zc”l életéről egy sorozatot, valamint Budapest egyik hires rabbijáról R’ Koppel Reich zc”l munkásságáról. Fixler Herman zc”l elnök úr halála után az Orthodox Hitközség főtitkári posztjáról elnökké választották. Sokat segitett az 1990-ben Amerikai Alapitványi Iskola megalapitásában feleségével együtt. Élete legfontosabb micvája a “cheszed sel emesz”, a halottak iránti tiszteletadás, amit a táhárá (halottmosdatás) végzésével fejezett ki.

Hirtelen halálának híre családját, úgy a magyar mint a külföldi közösségeket és barátokat megrázta.

Emléke legyen áldott.

יהי זכרו ברוך

Herczog László zc”l az életét a vallás es a Tóra tanítására áldozta, ezért felesége és gyermekei az elhunyt emlékére adományozta a binjomin.hu fenntartasanak 5 évi költségét.