Ünnepi különkiadás: edények kóserolása Peszáchra

Alapszabály: Ha nincs lehetőség a tökéletes megoldásra, az még nem ok, hogy ne igyekezzünk a lehető legjobb módon eljárni. A legjobb persze az, ha van külön peszáchi étkészletünk, de ha nincsen, az alábbi jótanácsok segíthetnek, hogy minél nagyobb bizonyossággal elkerüljük Peszáchkor a chomecos edényből történő fogyasztást.

  1. A legegyszerűbben a különböző fémedények kóserolhatóak, amikben nem fordulnak elő repedések. Ha van fogója, és lecsavarható, jó, ha lecsavarjuk, és azt is külön kóseroljuk. A fából készült edények is kóserolhatóak, azonban ott túl gyakoriak a repedések, ezeket kerüljük, mert nehezen tisztíthatóak. Ha nagy szükség van rá, van olyan vélemény, aki az üveget is megengedi (szefárdok szerint az üveget nem kell kóserolni, de Peszáchkor ezt is szigorúbban vesszük). Van, aki a műanyag edények kóserolását is megengedi. Porcelán- és cserépedények nem kóserolhatóak.
  2. Ha mégis olyan edényt szeretnénk kóserolni, amiben van repedés, akkor merítsük erősen maró vegyszerbe, amit egy kutya nem tudna megenni (a peszáchi törvények szerint ez az, ami már nem számít ételnek). Kóserolás előtt jó alaposan takarítsuk ki, majd 24 óráig ne használjuk az edényt.
  3. Amilyen módon (hőmérsékleten) benyelte az edény az ízt, ugyanúgy tudja kiadni. Ezért maga a kóserolás forrásban lévő, fortyogó vízzel történik olyan edényeknél, amikben vízzel főztek. (Ezt most vasárnap a Kazinczy u. 16.-ban, a mikve udvarán is meg lehet tenni.) Ha olajban sütöttek benne, akkor nem lehet kóserolni, mert az olaj sokkal nagyobb hőmérsékletet is elérhet. Ugyanez érvényes a sütőbe kerülő serpenyőkre. Azonban maga a sütő kóserolható: alapos tisztítás után a legmagasabb fokozaton járassuk kb. 1 óráig. A rácsot vonjuk be ezüstpapírral (a Dohány utcai kóser boltban most kapható kellő vastagságú), ugyanúgy, ahogyan a főzőlapon. A főzőlapot bevonása előtt forró vízzel is kóseroljuk, mert a főzés során az ételek minden irányból cseppenhetnek.
  4. Ha olyan nagy edényt szeretnénk kóserolni, ami nem fér bele a forró vízbe, akkor szabad két részletben meríteni, először egyik felét, utána a másikat. Egy másik lehetséges megoldás, ha teleöntjük a forró vízzel, majd egy nagy követ ejtünk bele, melynek hatására a szélén lefolyó víz a falakat is leforrázza. Ha több evőeszközt merítünk egyszerre a vízbe, rázzuk meg egy kicsit, hogy mindenhol érje a víz. A kóserolást igyekezzünk befejezni a peszáchot megelőző nap 5. halachikus órájáig (chomec eladás/birtoklás utolsó ideje).
  5. A konyhai munkalap is kóserolható forró víz segítségével vagy megfelelő vastagságú, nehezen elszakadó ezüstpapírral. Peszách napjaiban fogyasztott ételeinket ne tegyük le egy befedetlen asztalra, az étkezőben is használjunk frissen mosott terítőt.

Köszönet Smulik Keletinek, aki ezeket a halachákat héberül számomra ismertette!