Válogatás szombaton

Talán az egyik legérdekesebb szombati főmunka a válogatás (borér) tilalma. Hiszen ennek megszegéséhez tényleg nem kell semmi megterhelőt tennünk, és kevésbé közismert mint a hasonlóan könnyen megszeghető hordás-vivés tilalma. Három feltétele van. Ha ezek bármelyike is teljesül, azzal megszegjük a válogatás tórai tilalmát:

  1. Ha a szükségtelent válogatjuk ki a szükséges közül.
  2. Ha egy kifejezetten válogatás céljára álló eszközt használunk a válogatáshoz (pl. hámozóval hámozunk).
  3. Ha nem azonnali használatra választjuk ki.

Ha viszont 1. a szükségeset vesszük ki, 2. kézzel, 3. azonnali használatra, akkor megengedett a válogatás.

  1. Például ha egy halból szedjük ki a szálkákat, akkor az válogatás, hiszen a szálkákra nincsen szükségünk. Ehelyett a szálkát a szájból kell kivenni, vagy úgy kell fogni a szálkát, hogy valamennyi hal is van rajta, és arról leenni (vagy ha ez nagyon nehéz, legalább egy kicsit szopogatni a szálkát, hogy érezzük a hal ízét).
  2. A görögdinnyéből a magok kiszedése is válogatásnak számít (askenázoknál). Ha nehezünkre esik magokkal együtt enni, és a magokat utólag kiköpni, szabad egy kicsit rázni a dinnyét, hogy kiessenek belőle maguktól.
  3. Gyakori módszer, hogy ha muszáj kiszedni valami rosszat (pl. egy gyümölcsből egy megromlott részt, vagy a szárát), akkor vágjuk ki úgy, hogy jó részek is legyenek együtt vele. Hasonlóan, ha ki akarjuk szedni a teafiltert a pohárból, akkor tegyük ezt kanállal, és maradjon a kanálban egy kis tea is a filterrel együtt.

(A teafőzés egyébként sok más szombati szabályt is érint, melyekről a Teremtő segítségével még később tanulunk.)

További szabályok: http://halachipedia.com/index.php?title=Borer