Gyógyítás szombaton

  1. A mostani hetiszakaszban olvassuk: „És őrizzétek rendeleteimet és törvényeimet, amiket az ember megcselekszik, hogy éljen általuk” (Mózes 3., 18:5) – és ne haljon meg általuk (Jomá 85b). Innen tanulják Bölcseink, hogy az élet védelme felülírja a szombat szabályait. Ezért ha egy beteg élete veszélyben van (pl. szélütés, mély seb, ételmérgezés), nem szabad tétovázni, rabbit kérdezni, hanem el kell végezni az ahhoz szükséges bármilyen szombati munkát. Ha csak a kétség felmerül, hogy sürgős segítségre van szükség, az már elég ok a gyors és példamutató cselekvésre.
  2. Ha egy beteg ágyhoz van kötve, vagy nem tud elmenni otthonról a betegsége miatt (egész testére kiható fájdalom), de nincsen életveszélyben, a tórai tilalmak érvényben maradnak, de a rabbinikus tiltások feloldódnak. Emiatt szabad megmozdítani mükcét, nem zsidót munkára kérni, illetve gyógyszereket bevenni.
  3. Vannak, akik megengedik a gyógyszerek bevételét olyanoknak is, akik nincsenek otthonhoz kötve, csak fáj a fejük vagy a foguk (konkrét helyen összpontosuló fájdalom), és gyakran szednek fájdalomcsillapítót, és ha nem szednék be, az komoly fájdalmat okozna nekik. Vannak, akik megengedik az olyan gyógyszer szedését, amit folyamatos szedésre írtak fel, különösen, ha a kihagyás nagy problémát okozna. Egy 9-10 évesnél kisebb gyerek esetében minden meg van engedve, ami a 2.-es pontban áll.