Szombati „birkanyírás” a XXI. században

  1. A szombaton tiltott 39 főmunka közül az egyik a gozéz, azaz nyírás. A Szentély építéséhez is szükség volt erre a munkára, mert a birkák gyapjából állították elő a Szentély függönyét. A munka pontos definíciója: magától növő dolgot levágni. Meglepő módon a mai világban ez a munka gyakrabban előfordul, mint gondolnánk. Például ha a hajunkat, körmünket, bőrünket vágjuk le, vagy akár csak egy kiálló darabot eltávolítunk belőle.
  2. Ha valaki véletlenül tórai bűnt követ el, annak a Szentély idejében áldozatot kellett hoznia. Mivel remélhetőleg hamarosan felépül a Szentély, jó tudni, hogy a nyírás akkor számít tórai bűnnek, ha arra szánt eszközzel nyírunk, míg ha kézzel távolítjuk el a dolgot, akkor rabbinikus tilalmat szegünk meg. (Azt hallottam, hogy van olyan ember, aki egy külön füzetben jegyzeteli, hogy milyen véletlen szombatszegéseiért kell majd áldozatot hoznia, ha felépült a Szentély.)
  3. Ha valakinek szombaton beszakad a körme, lejön a nagy része, és fájdalmat okoz, akkor eszköz használata nélkül szabad eltávolítania. Van, aki ugyanezt a könnyítést bőrdarab esetére is alkalmazza. Arra viszont vigyázni kell, hogy sok esetben a bőrnél a normális eltávolítás is kézzel történik, és nem eszközzel. Ilyenkor ez tórai tilalom lenne, ezért tilos. Máskülönben is csak akkor engedhető meg, ha fájdalmat okoz, nem pedig egyszerű kényelmetlenséget.