Hogyan készítsünk hagymás tojást szombaton?

A hagymás tojás (másnéven zsidó tojás) az egyike a szombati asztal közkedvelt csemegéinek. Mesélik, hogy többen is megkérdeztek egy haszid rebbét, aki mindig maga készítette a tojását, hogy mi az oka annak, hogy nem hajlandó másra bízni ezt a látszólag banális feladatot? Amikor egy egyszerű zsidó kérdezte, a rebbe azt felelte, hogy mindenki nagyon elfoglalt, megcsinálja inkább ő maga, ne fáradjanak. Amikor egy tanult, törvényben jártas zsidó kérdezte, azt felelte, hogy nagyon sok szabály van, aminek meg kell felelni, hogy az előkészítésével ne szegje meg a Szombat szentségét. Amikor egy haszid, misztikus érdeklődésű zsidó kérdezte, azt felelte, hogy olyan kabbalisztikus jelentősége van ennek az ételnek, olyan magas mennyei szférákban kell vele kijavítani a hibákat, hogy ragaszkodik hozzá, hogy ő készíthesse el.

A hagymás tojás fő összetevői: tojás, majonéz, vörös-, új- vagy lilahagyma, ízlés szerint só, bors, paprika.

A tojást hámozzuk meg vagy még a szombat bejövetele előtt, vagy közvetlenül a fogyasztás és elkészítés előtt. A válogatás (borér) törvényének egyik feltétele a háromból, hogy a jót a rosszból akkor válogathatjuk ki, ha azonnal fogjuk elfogyasztani. Ugyanez vonatkozik a hagymára. Ne vágjuk a hagymát túl apró darabokra, mert az már őrlésnek (tochén) számíthat, ami szombaton tilos. A konkrét méretet nem határozták meg pontosan a rabbik, elegendő, ha a szokásos hétköznapi méretűnél nagyobbak a darabok. Ha hosszúkásra vágjuk, az a legjobb. Mindez csak óvintézkedés, mivel úgyis azonnal a felvágása után fogyasztjuk, így tórai szinten nem számít munkavégzésnek. Az, hogy azonnal előtte készítjük el, szintén nem fixen meghatározott időkeretet jelent, elég, ha étkezés előtt közvetlenül csináljuk meg, és nincs tervünkben semmi más különösebb tevékenységet végezni a kettő között (pl. aludni, zsinagógába menni).

A tészta készítése, dagasztása tórai főmunka (lás), ami eredetileg folyadék és szilárd anyag masszává alakítását jelenti. Látszólag a hagymás tojás összekeverése is ezt eredményezi. Mégis, régi idők óta szokás szombaton készíteni a hagymás tojást. A komolyabb megoldás az, ha szokatlan módon, változtatással (sinuj) keverjük össze az összetevőket. Például fordított sorrendben: először a majonézt, utána a tojást. Az is egy változtatás lehetne, ha nem használnánk a villát mint eszközt, de ennyire nem szigorítunk.

Sok rabbinikus vélemény azonban még jobban könnyít. Szerintük a hagymás tojás nem tartozik a tészta dagasztás kategóriájába. Van, aki szerint főtt dologra eleve nem vonatkozik a tilalom, és a tojás meg van főzve, míg a többi hozzávaló fűszernek számítható. Ha nem nagy probléma, igyekezzünk sinujjal készíteni a hagymás tojást, de ha nem így tesszük, akkor is van olyan vélemény, akire támaszkodhatunk.