Meleg étel fogyasztása szombaton

Szombaton tilos a sütés/főzés, azaz bármi olyan tevékenység, melynek eredményeként a melegített dolog anyaga megváltozik. A szombaton fogyasztott meleg ételt ezért előre megfőzzük, és utána a következő lehetőségek egyike segítségével érjük el, hogy meleg maradjon:

  1. Még a szombat bejövetele előtt ráhelyezzük a platára (szabályozó nélkül gyártott elektromos melegítőpult). Ha ilyenünk nincs, a tűzhelyet is bekapcsolva hagyhatjuk, ebben az esetben viszont le kell fedni egy fémlappal, hogy emlékeztessen magunkat és másokat arra, hogy szombat van, nem szabályozhatjuk a melegítés fokozatát. Ha az étel felszolgálása után szeretnénk visszatenni, akkor gondoljunk erre a levételkor és fogjuk végig a kezünkben az edényt.
  2. Ha szívesen fogyasztjuk az ételt langyosan (és nem melegen, 45 fok alatti hőmérsékleten), akkor rátehetünk a melegítő eszköz tetejére egy nagyobb edényt, pl. egy teáskannát, és annak tetején szabad „langyosítani” a teljesen megfőtt ételt. Nem teljesen szilárd ételeknél ehhez szükséges, hogy az étel akkor se érhessen el melegebb hőmérsékletet, ha hosszabb ideig rajtahagynánk, mint ameddig terveztük.
  3. Van, aki megengedi, hogy a platát még a szombat előtt beprogramozott elektromos kapcsolóóra („sábeszóra”) segítségével működtessük. Eszerint megengedett a korábban teljesen megfőtt, azóta már kihűlt ételt még azelőtt rátenni, hogy bekapcsol. Ahhoz, hogy ezt a könnyítést alkalmazzuk, szükséges, hogy az étel száraz legyen (a sólet például már nedvesnek számít), és a platát valamivel (pl. egy lefordított tállal) befedjük. Azt azonban a szigorító vélemény is megengedi, hogy a sábeszóra kikapcsolja a platát, amikor már nincsen szükség a melegségére.